Omgeving van Andøya

De route Andøya biedt 58 kilometer aan enkele hoogtepunten van Noorwegen, maar het land heeft zoveel meer te bieden. Noorwegen is zo uitgestrekt en divers, dat tijdens een rondreis nooit alles te bewonderen is. Veel prachtige bezienswaardigheden liggen bij elkaar in de omgeving, daarom is het belangrijk om vooraf de reis goed te plannen. Zo mis je nooit een hoogtepunt.

Ook in de omgeving van eiland Andøya liggen diverse bezienswaardigheden. Wij hebben een aantal bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
 

Eilandengroep Vesterålen

Het eiland Andøya is onderdeel van de eilandengroep Vesterålen. Deze eilandengroep wordt gezien als een nog onbekend alternatief voor de populaire en toeristische Lofoten. Vesterålen bestaat uit 4 grote eilanden en ongeveer 1300 kleinere eilanden en beslaat in totaal ruim 2500 vierkante kilometer. De eilandengroep biedt plaats aan bijzondere dieren. Zo is het bekend door de walvissen en orka’s die in het water zwemmen, net als de vele vogelsoorten die er voorkomen.

Zowel in de zomer als in de winter, wanneer het landschap bedekt is onder een laag sneeuw, wordt de eilandengroep gezien als een paradijs. Vesterålen wordt ook ‘paradijs voor wandelaars’ genoemd vanwege de bijzondere wandelroutes en prachtige uitzichten.
 

Vogeleiland Bleiksøya

Het eiland Bleiksøya ligt voor de kust van Andøya, bij de vissersplaats Bleik. Het eiland is in de zomermaanden te bezoeken en staat bekend om de grote vogelpopulatie. Op de kliffen nestelen zich ruim 40.000 papegaaiduikers en tevens leeft er een kolonie zeearenden op het bijzondere eiland.
 

Ervaar het Noorderlicht

Het noorden van Noorwegen staat natuurlijk bekend om het Noorderlicht, wat officieel Aurora Borealis heet. Tussen september en april danst het licht aan de lucht en zorgt het voor adembenemende uitzichten. Het lichtspektakel van moeder natuur is ook boven de eilandengroep Vesterålen, en dus ook eiland Andøya, te zien. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat het Noorderlicht niet iedere nacht zichtbaar is, maar bij een meerdaagse reis door het noorden van Noorwegen is de kans groot dat je het bijzondere natuurverschijnsel zal zien.
 

De toeristische route Senja

Net als de Andøya-route, behoort ook de Senja-route tot de National Scenic Routes. Dit zijn officieel de 18 mooiste wegroutes van Noorwegen. Het combineren van deze twee routes is eenvoudig, beide eilanden liggen namelijk naast elkaar. In de zomermaanden vaart er een veerboot tussen Andenes en het eiland Senja.
 

Eilandengroep Lofoten

De Vesterålen vormen een prachtig alternatief voor de populaire en meer toeristische eilandengroep Lofoten. Bij toeristisch moet opgemerkt worden dat het uiteraard een stuk minder druk is dan bijvoorbeeld Oslo of Trondheim.

Omdat je al dichtbij bent, is het zeker de moeite waard om ook een bezoek te brengen aan de Lofoten. De eilandengroep staat bekend om de prachtige en diverse natuur en mooie wegen. Over de eilandengroep loopt ook de Lofoten-route, tevens een National Scenic Route.