Over de toeristische route Andøya

De toeristische route Andøya is gelegen op het gelijknamige eiland in het noorden van Noorwegen. Het eiland Andøya staat bekend om enkele van Noorwegens mooiste stranden, het uitzicht over de oceaan, de dieren die er leven en uiteraard de bijzondere Noorse natuur.

De route gaat over lokale wegen van Bjørnskinn naar Andenes en is in totaal 58 kilometer land. Op wegenkaarten is de route te vinden als wegen 7698, 7702 en 82. De wegen liggen langs bijna de gehele westkust van het eiland Andøya en bieden volop uitzicht over de Noorse Zee, onderdeel van de Atlantische Oceaan. Met een lengte van 58 kilometer is het niet een hele lange route, maar door de bijzondere natuur en diverse bezienswaardigheden onderweg zeker de moeite waard.

De toeristische route Andøya sluit in de zomermaanden met een veerboot aan op de toeristische route Senja, waardoor beide routes een alternatief vormen voor de snelweg E6. Deze snelweg loopt door heel Noorwegen naar het uiterste puntje van het land. Tevens maakt de ligging van beide toeristische routes het eenvoudig en aantrekkelijk om beide routes te combineren.
 

Eiland Andøya is onderdeel van Vesterålen

Het eiland Andøya is onderdeel van de Vesterålen eilanden (➚). Deze eilandengroep bestaat uit vier grote eilanden, waaronder Andøya, en ongeveer 1300 kleinere eilanden. Vesterålen is een stuk minder toeristisch dan de Lofoten eilanden (➚) en wordt gezien als een prachtig alternatief. De eilandengroep biedt ruige kusten, prachtige stranden en bijzonder dierenleven. Zo leven er zeehonden, papegaaiduikers en zeearenden en is Andenes een bekende plaats om walvissen te spotten. In de plaats wordt tevens een walvismuseum met uitkijkpunt gebouwd.
 

Mooiste routes van Noorwegen

De toeristische route Andøya is een zogeheten National Scenic Route, Nasjonale Turistveger in het Noors. Dit zijn in totaal 18 routes die door de Noorse overheid zijn benoemd tot de mooiste routes van Noorwegen. De 18 routes liggen verspreid over het land en laten ieder de bijzondere, afwisselende en ruige landschap en natuur van Noorwegen zien. Tevens investeert de Noorse overheid flink in de routes, zodat deze toeristische trekpleisters kunnen worden. De wegen worden goed onderhouden en langs de routes worden bezienswaardigheden uitgelicht dankzij uitkijkpunten en voorzieningen zoals toiletten gebouwd.
 

Ideale plek voor wandelen en fietsen

Het eiland Andøya en de eilandengroep Vesterålen zijn prachtige locaties voor wandeltochten en fietstochten. Een mooie manier om Andøya te ontdekken is door een wandeling te maken langs de kustlijn, vanaf daar heb je niet alleen een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan maar ook op het landschap van het eiland. Voor de liefhebbers is het ook mogelijk om een wandeling te maken naar de top van de berg Måtinden, dit is de populairste berg van het eiland Andøya. Voor een nog mooier uitzicht kan je in het zuiden van het eiland naar de toppen van de bergen Kvasstinden en Gavltinden. Dit zijn de hoogste bergen van het eiland en vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de eilanden van de Vesterålen.

Fietsen langs de bijzondere route is ook mogelijk. De toeristische route Andøya is een relatief eenvoudige fietsroute, waardoor het al snel voor iedereen geschikt is om te fietsen. Wel moet er vooraf goed naar het weerbericht worden gekeken en dan met name de windsnelheid en de windrichting. Niet alleen behoort de toeristische route Andøya tot de National Scenic Routes, maar ook tot de National Cycle Route 1. De National Cycle Route 1 loopt langs de gehele kust van Noorwegen. De route is voorzien van bewegwijzering. Tussen Bergen en Noordkaap valt de fietsroute ook samen met de EuroVelo 1.
 

 

Andøya Space

Noorwegen is een zeer divers en afwisselend land. Niet alleen qua landschap en steden, ook qua bezienswaardigheden. Waarschijnlijk onverwacht, maar op Andøya ligt een ruimtevaartbasis. Andøya Space, voorheen bekend als Andøya Space Center en Andøya Rocket Range, is het enige ruimtestation in Europa dat nog in gebruik is. Er gaan hier dan ook nog steeds raketten de lucht in. Een deel van de ruimtevaartbasis is te bezoeken, hier kan je alles leren over de ruimtevaart en ook over het Noorderlicht. Het Noorderlicht is iets waar de Noren al vele jaren onderzoek naar doen.

Het nog werkende ruimtestation Andøya Space is gelegen in Andenes, de plaats aan het einde van de toeristische route Andøya. Een bezoek brengen aan het ruimtestation is dus eenvoudig te combineren met het rijden van de toeristische route.