Route en bezienswaardigheden van de Andøya-route

De 58 kilometer lange Andøya-route is gelegen op het gelijknamige eiland in het noorden van Noorwegen en onderdeel van de eilandengroep Vesterålen (➚). De wegen vormen een verbinding tussen de plaatsen Bjørnskinn en Andenes en lopen grotendeels langs de kustlijn van het eiland. Het hoogste punt van de wegen is gelegen op 65 meter boven zeeniveau.

Langs de route zijn er diverse bezienswaardigheden, zowel direct langs de weg als in de omgeving. De bezienswaardigheden staan op rij van Bjørnskinn naar Andenes.

Lees meer over de toeristische route Andøya >
 

De bijzondere rotsformatie Bukkekjerka

Bij Nøss loopt de Andøya-route aan de ene kant langs de kust en aan de andere kant langs het gebergte Børhella, wat aan beide kanten voor een indrukwekkend uitzicht zorgt. Aan de kant van de kust ligt de rotsformatie Bukkekjerka. Deze rotsformatie werd vroeger door de Sami’s gebruikt als offerplaats. In de rotsen is ook op natuurlijke wijze een altaar gevormd.

Bij de rotsformatie Bukkekjerka zijn voorzieningen en een parkeerplaats gerealiseerd. Aan de andere kant van de rotsformatie is een plateau met zitgelegenheid te vinden, voor een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en het eilandje Børvågsholmen, waar twee kleine onbemande vuurtorens zijn. Tevens kan je wandelen naar de top van de Bukkekjerka, waar ook een bankje is geplaatst. Ook kan je naar het eilandje Børvågsholmen wandelen.

Langs de weg zijn sanitaire voorzieningen gerealiseerd, deze zijn wel in de wintermaanden gesloten. De toiletten zijn geopend van ongeveer half mei tot begin oktober.
 

Vissersdorp Bleik

Langs de Andøya-route ligt vissersdorp Bleik. Het eiland Andøya is vanwege de ligging en het door de golfstroom gunstige klimaat een ideale plek om het water op te gaan om te vissen. Visserij en visverwerking zijn dan ook belangrijke industrieën voor het eiland.

In Bleik wonen ongeveer 450 inwoners, hiermee is het geen grote plaats. De plaats is ook bekend door Bleiksstranda, een wit en glimmend strand. Het strand heeft tevens voor de naam van het dorp gezorgd, in het oud-Noors betekent ‘Bleikr’ namelijk bleek of lichtgekleurd. Het dorp is eeuwenoud, er zijn resten van landbouw gevonden die dateren uit het jaar 600.

Het inwonersaantal van het vissersdorp valt in het niet bij de ruim 40.000 papegaaiduikers die zich op de vogelkliffen van Bleiksøya nestelen, het eiland is gelegen tegenover Bleik. Ook een grote kolonie zeearenden leeft op het eiland.
 

 

Rustplaats Kleivodden

Ten noorden van vissersdorp Bleik is rustplaats Kleivodden gerealiseerd langs de Andøya-route. De rustplaats is gelegen bij steile berghellingen en de oceaan, wat zorgt voor een prachtig uitzicht rondom. Vanaf de rustplaats zijn ook de vogelkliffen van eiland Bleiksøya te zien, waar tienduizenden papegaaiduikers leven en ook zeearenden nestelen. In de zomer zijn de vogelkliffen ook te bezoeken.
 

Ruimtevaartbasis Andøya Space

Als je over de Andøya-route rijdt, zie je niet alleen de oceaan en het diverse Noorse landschap. Ook kom je langs ruimtevaartbasis Andøya Space. Het is de enige werkende ruimtevaartbasis van Europa waar nog steeds raketten de lucht in gaan. De basis vormt een belangrijk onderdeel van de ruimtevaartgeschiedenis. Sinds in 1962 de eerste onderzoeksraket de lucht in ging, zijn er al meer dan 1200 raketten gelanceerd vanaf de basis. Een deel van de basis is open voor publiek, waar je alles kan leren over ruimtevaart en over het Noorderlicht.
 

Vuurtoren van Andenes

De vuurtoren van Andenes, in het Noors Andenes Fyr genoemd, is gelegen aan de rand van de stad en op een noordelijk punt van het eiland Andøya. De vuurtoren dateert uit 1859 en is in 1978 geautomatiseerd. Het witte licht van de vuurtoren kan van augustus tot eind april op ruim 20 kilometer afstand gezien worden. Vanwege de middernachtzon brandt de rest van het jaar de vuurtoren niet, vooral in de donkere wintermaanden met de poolnachten is de vuurtoren hard nodig.

De vuurtoren kan in de zomermaanden bezocht worden en is hierdoor de bekendste en tevens meest bezochte vuurtoren in het Noorse arctische gebied.